Doftnoter

Känner du till begreppet doftnoter? Doftnoter är ett sofistikerat sätt att beskriva parfymer på, där doften likt musik kan delas upp i olika stämmor – närmare bestämt tre sådana. Antalet doftämnen som finns i en parfym varierar mycket; vissa varianter har någonstans mellan 30 och 50, medan uppåt ett par hundra doftämnen per parfym också förekommer. De olika stämmorna som doftnoterna indelas i kallas för Toppnoter, Mellannoter och Basnoter. En viss doft hör vanligen hemma hos en typ av stämma, men ibland kan den vara en kombination av olika stämmor.

Toppnoter, Mellannoter, Basnoter
Är du med på noterna?

Toppnoter

Toppnoten är den doft man känner allra först, men karaktären känns som allra mest efter ca 10 – 15 minuter efter det att man applicerat doften. Den ”fräscha” och fruktiga känslan hos doften finns hos den här första stämman. Här finns fruktiga dofter som persika och citrus men också kryddiga sådana där koriander, timjan och ingefära är vanliga. Alldeles i början när parfymen sprayas har du kanske noterat att den oftast är ganska intensiv. Detta är dock något som snabbt passerar.

Mellannoter

Den här typen noter kallas också för ”hjärtnoter” och känns av ca 10 minuter efter det att parfymen använts på huden. Den fungerar som ett komplement till de andra två stämmorna och blandar sig med din kroppsdoft, vilket på så sätt gör doften personlig – den kan med andra ord dofta olika beroende på vem som bär den. Här handlar det om blommiga dofter av alla möjliga slag, exempelvis ros, svartvinbär, liljekonvalj och lavendel.

Basnoter

Den sista av de tre stämmorna har en doft som tar längst tid på sig att framträda; närmare bestämt uppåt en timme. I princip kan man säga att den avlöser mellannoten, eftersom den ger sig till känna strax innan den andra stämman försvinner och ger parfymen dess djup. Basnoten dröjer sig kvar ganska länge; efter att ha mognat på din hud (tar vanligen ett par timmar) har du sällskap av den i minst sex timmar. Vanliga dofter som associeras med den här stämman är bland annat vanilj, kåda, rökelse och mysk.

Att testa en ny parfym är spännande; inte minst för att de fungerar olika på olika personer beroende på hudens kemi och därmed lever sitt eget liv. Nästa gång du använder en parfym, försök identifiera de här olika stämmorna och upplev en hel och underbar symfoni av dofter!